Gepubliceerd in nieuwsbrief Spilter, partner van de Sociale Verbinders:
Buurtgenoten delen steeds meer kennis, talent en spullen. Op 28 september publiceerde waarstaatjegemeente.nl een onderzoek[1] over Nederlanders, gebaseerd op een Burgerpeiling. Op de homepage: 29% van de volwassenen voelt zich kwetsbaar (waarvan 9% zorgwekkend); 37% van de volwassenen is weerbaar.
Goed nieuws is dat er nog steeds meer weerbare dan kwetsbare Nederlanders zijn. Opvallend is dat 16 procent van alle volwassenen zich ‘soms tot vaak’ eenzaam voelt en het blijkt een misverstand dat het alleen om ouderen gaat. Ondertussen trekt de landelijke overheid zich meer en meer terug en is de verantwoordelijkheid voor zorg en sociale zekerheid overgedragen aan de gemeenten. De ondersteuning door betaalde professionals is afgenomen of wordt op een andere manier georganiseerd. Dat is nu eenmaal een feit. Het logische gevolg is dat we meer zelf moeten regelen. Zelfredzaam of samenredzaam is het credo. Maar hoe pakken we dat aan?
Peerby - hoe werkt het? from Peerby on Vimeo.
3,3 miljoen Nederlanders behoefte aan hulp
Nog wat cijfers. Een op de vijf Nederlanders ervaart een lage kwaliteit van bestaan. En schrik niet, maar liefst 3,3 miljoen Nederlanders hebben behoefte aan hulp. Toch durven de meesten die hulp niet te vragen. ‘Vraagverlegenheid’ wordt als oorzaak genoemd.Vinden we het lastig naar de buren te stappen als we iets nodig hebben? Durven we of kunnen we het niet? Een belangrijke reden voor het niet-vragen om hulp, is dat we denken dat we niets voor de ander kunnen (terug)doen. Wat bijvoorbeeld wel werkt is dat als we actief deelnemen aan buurtinitiatieven en we elkaar vaker tegenkomen en spreken. Het vertrouwen in elkaar groeit, waardoor we makkelijker een beroep doen op elkaar voor hulp en zorg.
Wij zijn aan zet
In de Burgerpeiling is gevraagd aan inwoners in hoeverre de eigen gemeente zich inzet om hen volwaardig te laten deelnemen aan de maatschappij. De ‘kwetsbaren’ geven hun gemeente het rapportcijfer 5,9. Dat is niet zo best, zou je denken. Maar welk rapportcijfer zouden wij onszelf geven als wij deze vraag over onze eigen inzet zouden beantwoorden? Wij, jij en ik, ja iedereen dus, kunnen niet langer wachten totdat de gemeente met de oplossing voor jouw vraag komt. Althans niet voor alle vragen. Wij zijn dus aan zet en dat betekent meedoen en onze verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en elkaar. Zo’n omslag is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens het onderzoek zou de gemeente vooral kansen moeten bieden om te verbinden zodat ‘kwetsbaren’ hun netwerk kunnen vergroten en verdiepen. Er is niet één pasklare oplossing voor hoe je dat regelt. Het kan bijvoorbeeld door mensen in de buurt met elkaar in verbinding te brengen, inspelend op de eigen behoefte, drive en motivatie om iets te doen voor en met elkaar.
Sociale kansen dankzij deeleconomie
De meeste mensen hebben wat te bieden en willen dat vaak ook, blijkt in de praktijk. Gelukkig groeit de bereidheid tot het delen van kennis, spullen lenen en elkaar helpen. Het oude dorpsgevoel in een nieuw jasje eigenlijk. De initiatieven die de sociale omslag stimuleren, schieten als paddenstoelen uit de grond. Een deel van deze initiatieven valt te scharen onder de deeleconomie. De deeleconomie stimuleert interactie tussen mensen in de wijk tot buiten de gemeentegrenzen. Thuisafgehaald is zo’n mooi initiatief. Heb je geen zin of tijd om zelf te koken, je kijkt gewoon online wat er bij jou op die dag in de buurt wordt gekookt en je kunt meteen online bestellen. Je leert iemand kennen en bovendien verdient de ander er een leuk zakcentje mee. ‘Bijzonder Thuisafgehaald’ is er voor mensen die behoefte hebben aan extra ondersteuning bij de avondmaaltijd. Zelf heb ik ook een aantal leuke ervaringen opgedaan met deeleconomie in mijn woonplaats Rijswijk.
Deel-economie: delen-verdienen
Ken je Peerby, de app waarmee je spullen leent bij mensen in de buurt? Ik doe eraan mee en kwam via het lenen van een schuurmachine in contact met Laura Visser van Stichting Welzijn Rijswijk. Voor ik het wist ging ik via haar als vrijwilliger aan de slag als matchmaker op de Beursvloer Rijswijk. Overigens lanceede Peerby onlangs Peerby GO in Amsterdam; hiermee huur je spullen van je buren, tegen een bescheiden vergoeding. Als host van Airbnb verhuur ik ruimte in mijn huis aan gasten en deel ik mijn keuken en woonkamer. Ik hou er leuke vriendschappen aan over help ook mijn gasten. Peter bijvoorbeeld, die met vraagstukken zat over zijn loopbaan, heb ik gekoppeld aan een bevriende coach. Sinds kort heeft hij de job waar hij zich echt thuis voelt. Er is ook kritiek op de deeleconomie. Tegenstanders vinden dat het delen met gesloten beurzen moet gaan of zeggen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat voor andere bedrijven. Aanhangers, zoals ik, vinden dat het beide kan. Delen en geven zonder een tegenprestatie te verwachten aan de ene kant. Anderzijds verdien je bijvoorbeeld met het verhuren van je auto via Snappcar een deel van je kosten terug. In principe kan iedereen van de deeleconomie profiteren en op deze manier ook mensen in de buurt leren kennen. Maar er bestaan natuurlijk ook mensen die hulptroepen of een eigen netwerk écht niet zelf kunnen regelen.
Sociale wijkteams en inzet online platforms
Voor de kleine groep mensen die zorgwekkend kwetsbaar zijn, moet professionele (betaalde) hulp blijven bestaan, afgestemd op hun situatie. Sociale wijkteams kunnen handig gebruikmaken van bestaande verbindende initiatieven, zoals online platforms zorgvoorelkaar.com, wehelpen.nl of lokale hulpwebsites. Samen met de inwoners bekijken de sociale wijkteams wat nodig is en stimuleren zij mensen hun eigen netwerk te bouwen of uit te breiden. Zij kunnen de platforms inzetten om mensen in de buurt met elkaar in contact te brengen. Zo kunnen vriendschappen ontstaan die verder gaan dan één op één hulp vragen of bieden. In groepen kunnen zelfs nieuwe initiatieven ontstaan. Vanuit de sociologie is immers bekend dat de meeste mensen deel willen uitmaken van een groep, dat is onze natuur. Mensen hebben behoefte aan delen; helpen maakt gelukkiger en de gelukkige mens is productiever. Samen doen we het dus gewoon beter.
Anja Romein
Spil en oprichter de Sociale Verbinders
Initiatieven deeleconomie en hulpplatformen
Airbnb + Barqo + BlaBlaCar + BrownCow + Camptoo + Croqqer + De Deelkelder + DriveMoby + FLOOW2 + Huizenruil.com + Jipio + Konnektid + LENA + Marktplaats (eBay) + Mobypark + MyWheels + OnePlanetCrowd + ParkFlyRent + Parku + Parkyourcar + Pawshake + Peerby + PickThisUp + REWEAR + Seats2Meet.com + Share2Use + Snappcar + 3D Hubs + Thuisafgehaald + Toogethr + Uber + Vandebron + WeHelpen + WithLocals + ZorgVoorElkaar
Thuisafgehaald.nl - delen van maaltijden en bij elkaar thuis eten
Bekijk de video:
Konnektid - delen van kennis en talenten
Bekijk de video:
(Inspiratie)bronnen:
* Ervaringen en gesprekken van Anja Romein met Peerby, Konnektid, Airbnb, Uber, Thuisafgehaald
* http://gemeentenvandetoekomst.nl/item/10-weetjes-uit-het-onderzoek-naar-betekenisvolle-participatie_092854
* http://www.waarstaatjegemeente.nl
* Effecten van sharing economy op de samenleving en op wonen (Laura Zuidgeest, 2014)
* Sharenl.nl
*Cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en KING- interessante landelijke trends in het kader van recent onderzoek
* onderzoek ‘Kwetsbare groepen in een inclusieve samenleving’ van Mark Gremmen KING/ VNG, september 2015 op basis van de Burgerpeiling van Waarstaatjegemeente.nl
[1] onderzoek ‘Kwetsbare groepen in een inclusieve samenleving’ van Mark Gremmen KING/ VNG, september 2015 op basis van de Burgerpeiling van Waarstaatjegemeente.nl