'Verbinden geeft energie’
16 maart. De dag na de verkiezingen van de Tweede Kamer. En de dag dat De Sociale Verbinders de deelnemers een kennissessie aanbiedt. Al zijn nog niet alle stemmen geteld, in de Compagnie in Rijswijk krijgt communicatie&community adviseur Anja Romein de handen op elkaar om van start te gaan met sterk partnerschap in het sociaal domein.
Ze heet de aanwezigen welkom. Staand naast de flipover in De Vlietzaal met de Sociale Verbinderposter benadrukt ze extra de kern van de middag: Sociale Community. Daarna neemt Corine Vreugdenhil het middagvoorzittersstokje over.
Sociale Verbinder Anja Romein (l) en Fenna Noordermeer, directeur PEP Den Haag (r)
Corine vraagt de deelnemers om zichzelf door een woord in alliteratie met de voornaam te presenteren. Zo maken onder andere joviale Jos, innovatieve Ingrid, fantasierijke Fenna en bindende Bianca zich bekend.
Dingen durven
Fenna Noordermeer is sinds januari 2013 directeur van PEP Den Haag. PEP is een kennis- en expertise centrum dat zich sterk maakt voor de stad waarin meer mensen durven, willen en kunnen meedoen.
‘Verbinden geeft energie’, vertelt Fenna. Haar powerpoint-presentatie geeft een indruk van inspirerende voorbeelden van wat PEP zelf doet en wat ze juist aan anderen overlaten. Een belangrijke voorwaarde licht ze toe: ‘Lef om dingen te durven.’ Fenna ging pas echt met PEP de boer op nadat de interne organisatie was ingeregeld. Ze is dus binnen begonnen. ‘In eigen tent, samen met je team: aanjagen + ondersteunen + ontmoeten = verbinden.’
Eigen netwerk
De verbinding met buiten komt vaak tot stand met simpele connecties. Ze adviseert:
‘Bevraag je eigen netwerk. Mond op oor-reclame werkt goed.’Het is in Fenna’s visie van belang om zichtbaar te zijn, gevonden worden telt! ‘Online en offline komen steeds dichter bij elkaar’. Bij het thema eenzaamheid is er verbinding met de Haagse Uitdaging Een platform dat een flinke link kent met Beursvloer.
www.haagseuitdaging.nl
www.beursvloer.com
Tegenwind
Jezelf overbodig maken lijkt tussen de regels door de missie van Fenna: ‘Als we het goed doen zijn we niet meer nodig.’ Corine vraagt of PEP ook tegenwind kent? ‘Tuurlijk kennen we hobbels’, antwoordt Fenna. Een oneffenheid heeft te maken met de relaties. In de betrekkingen met professionals en zorgaanbieders is vertrouwen een voorwaarde. Dat vertrouwen kreeg PEP niet in alle gevallen zonder meer direct.
Sociale kaart
Jos Wassink is adviseur/projectleider bij Mett. Ze leveren een online platform dat ook gebruikt wordt in het sociaal domein. Hij nodigt uit tot een levendige uitwisseling en vraagt deelnemers vooral vragen te stellen. ‘Wat ik veel hoor is dat een online platform het delen met partners makkelijker maakt.’ Sommige bieden een goede catalogus, die als sociale kaart dient. Hij laat als voorbeelden de platformen zien van Vivera www.viverazwijndrecht.nl en van Amaryllis www.amaryllisleeuwarden.nl.
Goed geborgd
Amaryllis is gericht op negen sociale wijkteams in Leeuwarden.‘Een platform bouwen is niet zo moeilijk. Zorgen dat het gebruikt wordt, is vaak lastiger’, aldus Jos. Anja valt hem bij: ‘Het maakt echt een verschil wanneer de verantwoordelijkheid van community management goed geborgd is in organisatie. Met mensen die het leuk vinden om online te werken.’ Het platform is een middel. De inhoud en de activiteit bepalen de toegevoegde waarde. Zoals een van de deelneemsters opmerkt dat je pas een kenniscentrum bent als anderen denken dat je dat bent. Sterk partnerschap vraagt voortdurend om beheer en onderhoud.
De kleinschalige opzet van de kennissessie is er voldoende ruimte voor inbreng vanuit de eigen werkervaring en vraagstukken van deelnemers. Deze vraagstukken waren vooraf met het handige online tool van Spilter ‘opgehaald’ bij de deelnemers. Dit draagt bij aan een dynamische middag: ‘Leuk en inspirerend’, zoals het wordt samengevat.
www.mett.nl
www.linkedin.com/in/fennanoordermeer
www.pepdenhaag.nl/welkom